vinsmart.se innehåller alkoholreklam som riktar sig till alla som är över 25 år.
Betyg 6/6 "Strålande bubbel till fyndpris!
Svårt att inte bli charmad av vinet, det har en fruktig stil samtidigt som det finns en bra och pigg syra, att det är en snygg butelj blir bara en fin bonus.”
- Niclas Tuomela, vinsmart aug 2025
Druvorna (50% Chardonnay/50% Glera) till Berså Spumante Brut plockas från optimala vingårdslägen med mineralrik jordmån och med god solexponering där havsbris och svala vindar från Alperna skapar en idealisk plats för druvodling. Det görs en noggrann selektering av druvorna vid skörd för att säkerställa en hög kvalitet i slutprodukten. Musten jäser i rostfria ståltankar i 8-10 dagar i en kontrollerad temperatur på 18°C. När den andra jäsningsprocessen ska påbörjas filtreras vinet och sackaros och utvalda jästsorter tillsätts. Vinet jäser under en kontrollerad temperatur på 14/15°C och kyls sedan ner, stabiliseras och filtreras innan vinet buteljeras.
Champagne Autréau är en familjeägd egendom och denna cuvée är en Blanc de Noirs, vilket innebär att den är gjord uteslutande på blå druvor – 60 % pinot noir och 40 % meunier. Vinet har legat tre år på sin jästfällning innan degorgering och har därefter vilat minst tre månader på flaska. Champagne ligger i norra Frankrike, cirka 15 mil öster om Paris, och distriktet delas in i fem områden: Montagne de Reims, Vallée de la Marne, Côte des Blancs, Côte de Sézanne och Côte des Bar.
Roodeberg är ett av Sydafrikas mest berömda vinhus och har länge varit förknippat med Sydafrikas berömda grilltradtion Braai på grund av sin unika vinstil.
Roodeberg är en klassisk blend av Cabernet, Merlot och Shiraz med en lätt touch av ek.
På denna sida ger Vinsmarts sommelier Niclas Tuomela sina bästa tips på hur du bäst matchar grillvinet Roodeberg med goda recept och allt som hör grillat till.
Betyg 5/6 – "Fynd-Barbera!" -Niclas Tuomela, Vinsmart Aug 2025
Från södra Italien kommer denna Barbera med ett lite varmare och rundare sydländskt uttryck. Färgen är djupt rubinröd och doften bjuder på mörka körsbär, björnbär, torkad frukt och en lätt kryddighet. Smaken är medelfyllig till fyllig, rik på frukt, med mjuka tanniner och en frisk, livlig syra.
Betyg 5/6- ”strålande friskt vin!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli2025
Vinet är ekologiskt certifierat i torr stil med 12,5 % alkohol och låg restsötma (2,7 g/l).
Smaken är frisk och krispig med toner av citrus, persika och grönt äpple, med en livlig, nästan spritsig textur.
Riesling 6/6 – "Fynd-riesling med personlighet!"
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
Ekologiskt, torrt vin med ca 12 % alkohol och en extremt låg restsötma (0,4–0,5 g/l). Vinet har en generös fruktighet med karaktär av päron, ananas, honungsmelon, lime, vita blommor och mineral. Mycket frisk, livlig syra med balanserad fruktighet och uppfriskande stil.
Betyg 6/6 – ”Super-sommarfynd!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
Riktigt härlig, bärig frukt i mjuk stil som nästan påminner om en flörtig Pinot Noir, svårt att inte gilla denna charmiga flaska.
Det klassiska vinet Sangre de Toro lanserades redan 1954 och är ett av Torres mest kända viner. Till den svenska marknaden kom den ekologiska varianten Organic Garnacha år 2019, men vinets ”Gran”-version har funnits långt tidigare - sedan 1990.
Betyg 6/6 – "Fynd med klassisk stil!"
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
Château Briand Grande Réserve 2019 är ett exempel på ett modernt Bordeaux‑vin som kombinerar klassisk stil med ungdomlig elegans.
Druvblandning: Traditionell Bordeaux‑blend – Vinet domineras av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot som bidrar med både karaktär och god lagringskapacitet.
Röda viner från Bordeaux kännetecknas av sin djupa färg, kraftiga struktur och generösa fyllighet. Chateau Briand Grand Réserve 2019 är ett fint exempel från en framstående årgång. Smakerna bjuder på svarta vinbär, plommon och torkad frukt, tillsammans med inslag av örter, kryddor och en elegant lätt rostad ton från fatlagringen. Ett vin med tydlig Bordeauxstil och mycket hög kvalitet sett till priset.
Betyg 6/6 – "Fynd från kultproducent!"
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
Doften är fruktig och inbjudande med toner av solmogna päron, gula äpplen, honung, citrus och friska örter. Smaken är rund och fruktig med tydliga nyanser av päron, mandarin och äpple, balanserat med örtighet och en lätt mineralitet som ger komplexitet och fräschör. Ett harmoniskt vin med fin balans mellan frukt och friskhet, lika gott i glaset till mat som helt för sig själv.
Mer info:
- Druvorna är endast handplockade, från mitten–slutet september (Trebbiano) och oktober (Garganega).
- Druvorna jäste i låg temperatur (14–18 °C) i glasmurade betongtankar, vinet lagras med sin jästfällning innan buteljering ca 8 månader.
- Druvblandning: 85–90 % Garganega, 10–15 %Trebbiano di Soave.
”Betyg 5/6 - Somrigt, välgjort Fynd!”
-Niclas Tuomela, Vinsmart juli 2025
100 % Vermentinu (Vermentino), en aromatisk grön druva som är mycket typisk för Korsika.Vinet lagras på ståltank för att bevara fräschören i vinet. Frisk och lätt i kroppen, smakrika toner av päron, melon, citrus, persika, mandel, örter och en framträdande mineralisk sälta. Lång, elegant syra i avslutningen.
"Betyg 5/6 - Strålande Syrah!"
- Niclas Tuomela,Vinsmart juli 2025
Ett medelfylligt och kryddigt rödvin gjort på Syrah från södra Rhônedalens Ardèche, nära Coiron-massivet. Vinet har en djup blålila färg och doftar av mörka bär (björnbär, körsbär), skogshallon, svartpeppar, lakrits och en viss kryddighet från fatlagringen. Smaken är kraftfull men välbalanserad, med tydliga tanniner, aromatisk fruktighet och en kryddig, något mineralisk längd. Serveras vid cirka 16–18 °C.
"Betyg 6/6 – Uberfynd med personlighet"
-Niclas Tuomela, Vinsmart 2025
Druvor & ursprung: 100 %Sauvignon Blanc, skördad från två vingårdar i Wairau Valley i Marlborough – en region på Nya Zeelands nordöstra sydö där Gardo & Morris odlar ekologiskt under ledning av Benjamin Morris. Vinet är ett mousserande enligt tankmetoden – där andra jäsning sker i tank efter tillsatt jäst och socker, vilket ger en fin mousse och bevarar vinets fruktighet och karaktär från Sauvignon blanc-druvan. Vinet buteljeras sedan och försluts.
Maten och vinet – Krämigheten från hummus och potatissalladen mildrar den lite mer pikanta mojo rojo-såsen som kan ställa till det med kombinationen med vinet, dock så har detta vin en generös fruktighet och bra syra vilket gör den optimal till lite mer smakrikt krävande rätter.